WAGO Gelbox biedt bescherming tegen vocht voor 221 en 2273 snelklemmen.

Condens, hevige regenval, een krachtige waterstraal: wanneer vocht en elektriciteit elkaar ontmoeten, kan er snel kortsluiting ontstaan. Het gebruik van gietmateriaal is in dit geval een beproefd tegenmiddel. Een veilige bescherming tegen vocht voor verbindingsklemmen is echter nog sneller en eenvoudiger mogelijk - met de gelbox van WAGO.

De gelbox van WAGO is een kleine en compacte box die met siliconenvrije gel is gevuld. De gelbox is verkrijgbaar in verschillende formaten en biedt optimale bescherming tegen vocht voor de COMPACT-lasklemmen van de serie 2273 en de COMPACT-verbindingsklemmen van de serie 221 van WAGO - en dat alles met beschermingsklasse IPX8. Deze beschermingsklasse geeft aan dat de klemmen volledig afgedicht zijn en ook permanent in water ondergedompeld kunnen worden. Gebruikelijk gietmateriaal voldoet eveneens aan de vereisten van de beschermingsklasse IPX8 (bijvoorbeeld polyurethaan of silicone).

Het bijzondere hieraan: de gelbox beschermt de elektrische installatie daar waar het nodig is - bij de verbindingspunten - en dat zonder gebruik van aftakdozen. In tegenstelling tot het gebruik van siliconenhoudende gel kent het toepassingsbereik van de gelbox dankzij de siliconenvrije gel vrijwel geen grenzen.

De gelbox van WAGO is veelzijdig inzetbaar - zowel in het laagspannings- als in het extra laagspanningsbereik. Het gebruik in de afzonderlijke spanningsbereiken verschilt echter in geringe mate. Bij laagspanningstoepassingen (bijv. 230 V) worden de gelboxen inclusief verbindingsklemmen in lasdozen gebruikt. Hierdoor is namelijk een dubbele isolatie van de kabel gegarandeerd, die bescherming biedt tegen een elektrische schok. Immers, alleen de aders worden in de gelbox van WAGO ingevoerd. Bij extra laagspanningstoepassingen – zogenoemde SELV-toepassingen (Safety Extra Low Voltage) – kunnen de klemmen van WAGO met gelboxen zonder extra lasdoos worden gebruikt.

De gelbox is uitermate eenvoudig in gebruik: box open, klemmen plaatsen, box dicht. Oftewel: de gelbox openen, de aangesloten verbindingsklemmen in de box plaatsen en de box licht aandrukken en sluiten. Hierdoor wordt de gel volledig om de installatie verdeeld.

De behuizing is compact vormgegeven. Hierdoor kunnen de gelboxen eenvoudig in iedere aftakdoos worden ondergebracht. Door de verschillende behuizingsvarianten kunnen ook meerdere klemmen in één gelbox van WAGO worden ondergebracht – dit zorgt voor nog meer ruimte in de aftakdoos. Als een stroomcircuit uitgebreid moet worden, kunnen de gelboxen eenvoudig worden geopend en kan de bedrading snel en veilig worden gewijzigd - een groot voordeel ten opzichte van de klassieke gegoten elektronica. De van tevoren aangesloten geleiders kunnen opnieuw worden gebruikt voor de nieuwe installatie. Nieuwe klemmen en nieuwe gelboxen heeft de gebruiker in dit geval echter wel nodig - alleen zo kan WAGO de hoge beschermingsgraad garanderen.

Toepassingsvoorbeelden:

Installaties in badkamers (DIN VDE 0100-0705)

Was-/irrigatiesystemen

Agrarische bedrijven/kwekerijen (DIN VDE 0100-0705)

Zwembaden (DIN VDE 0100-702)

Verlichting parkeerplaatsen

Laadpalen en verlichtingssystemen in havens

Voor meer info neem zeker contact op.

Bekijk de PDF
No items found.
Terug