Update zonnepanelen

Update 12/07/2021

De retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen en de flankerende maatregelen zijn definitief goedgekeurd.

Het arrest van het Grondwettelijk Hof vernietigde in januari het principe van de terugdraaiende teller voor zonnepaneleneigenaars die over een digitale meter beschikken. Het verdwijnen van de terugdraaiende teller betekent voor een grootaantal investeerders een financieel verlies.

De Vlaamse Regering werkte daarom de afgelopen maanden de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen uit, samen met flankerende maatregelen zoals een aanpassing van de geplande uitrol van de digitale meter, een hogere batterijpremie, een nieuwe REG-premie voor de slimme sturing van elektrische warmtepompen, elektrische boilers en accumulatieverwarming, en het verlengen van de warmtepompboilerpremie tot het einde van 2024.

Het digitale loket voor de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen opent op dinsdag 20 juli2021. Na 20 juli komen we terug met meer praktische informatie.


Alvast drie belangrijke punten:

  1. De aanvraag van de retroactieve investeringspremie zal mogelijk zijn voor wie nu al een digitale meter heeft. 
  2. Wie al een digitale meter heeft, heeft zes maanden de tijd om de premie aan te vragen: namelijk tussen 20 juli 2021 en 19 januari 2022. 
  3. Heeft u recent het gebouw met zonnepanelen verkocht of gekocht? Kijk vooraf na wie recht heeft op de premie: u of de vorige/nieuwe eigenaar. Wie op 1 maart 2021 eigenaar was van het gebouw (met zonnepanelen en digitale meter), is de rechthebbende.

__________________


Update 9/07/2021

EIGENAARS VAN ZONNEPANELEN KUNNEN VANAF 2022 STROOM SCHENKEN OF VERKOPEN

Minister van Energie Zuhal Demir maakt het vanaf 2022 mogelijk om de stroom van je zonnepanelen die je niet verbruikt te schenken of te verkopen aan je familie, vrienden of buren. Toch als je een digitale meter hebt.

De Vlaamse regering besliste vrijdag om het delen van energie vanaf begin volgend jaar mogelijk te maken voor bewoners van appartementsgebouwen. Vanaf juli 2022 zullen eigenaars van zonnepanelen stroom kunnen verkopen of wegschenken aan wie ze dat willen.

Concreet betekent dat volgens minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) dat samen investeren in zonnepanelen op het dak van een appartementsgebouw wel interessant wordt. “Vanaf 1 januari kan de opgewekte zonne-energie op het gebouw verdeeld worden onder alle bewoners van het appartementsgebouw”, zegt Demir.

Maar energiedelen zal vanaf juli 2022 ook interessant worden voor burgers, scholen, organisaties, lokale besturen en kmo’s. Zij kunnen allemaal leverancier van groene stroom worden voor een familielid, vriend, collega, ondernemer, buur. Waar die ook woont. “De rechtstreekse verkoop van persoon aan persoon heet peer-to-peer. Afnemers van die verkoop hoeven dat alleen te melden aan Fluvius. Die neemt de praktische regeling dan op zich en zorgt ervoor dat de informatie doorstroomt naar de leveranciers, zodat de elektriciteitsfactuur automatisch wordt aangepast”, legt de minister uit. Achter de schermen bereiden het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA), de VREG en netbeheerder Fluvius de technische reglementen en de praktische zaken voor, zodat onderlinge energie-uitwisselingen correct en automatisch kunnen verlopen. “Dat is complexer dan het lijkt, omdat er heel wat IT- en marktprocessen bij komen kijken”, aldus Demir.

Bekijk de PDF
No items found.
Terug