De Niko Home Control solar mode

Verhoog je zelfconsumptie en je comfort

Met alle verschuivingen in het energielandschap is het belangrijker dan ooit om je zelfopgewekte energie zoveel mogelijk te benutten. Op dit moment wordt gemiddeld slechts 30% van de opgewekte zonne-energie meteen gebruikt, terwijl de rest terug vloeit naar het net. De recente introductie van de digitale energiemeter is echter een uitgelezen opportuniteit om je zelfconsumptie te verhogen en je afhankelijkheid van het net te verlagen.

Hoe je dit concreet doet en waarom het verhogen van je zelfconsumptie zo waardevol is, ontdek je hier.

Wat is zelfconsumptie en waarom is het zo belangrijk?
Zelfconsumptie staat voor het verbruik van energie die je rechtstreeks van je zonnepanelen haalt en dus niet van het elektriciteitsnet. De kunst van zelfconsumptie bestaat erin je zelfopgewekte energie zoveel mogelijk zelf te verbruiken, zodat je zo min mogelijk energie terug naar het net injecteert.

Wanneer je de energie die jouw zonnepanelen produceren niet meteen verbruikt, vloeit deze CO2-vrije energie terug naar het net en dat is minder duurzaam. Zo is de energie die je achteraf weer van het net haalt niet per se even groen.
Bovendien gaat een verhoogde zelfconsumptie ook gepaard met financiële voordelen. Zo betaal je voor je zelfopgewekte energie nul euro distributiekosten, terwijl je om en nabij de vijftien cent per kWh betaalt voor de energie die je van het net haalt. Met de invoering* van de digitale meter wordt het tevens nog interessanter om je geproduceerde energie onmiddellijk te verbruiken in plaats van te injecteren.

*Tegen eind 2022 zullen niet minder dan 1,8 miljoen digitale meters actief zijn in Vlaanderen.
Niko Home Control snelt te hulp met de solar mode
Nu je weet hoe essentieel een verhoogde zelfconsumptie is met het oog op de digitale meter, is het goed om ook te gaan kijken hoe je optimaal gebruik kan maken van je zelfopgewekte energie. Zo is het essentieel om het verbruik van je apparaten zo goed mogelijk af te stemmen op het moment dat jouw zonnepanelen energie aan het opwekken zijn.
Dus op het moment dat jij 1.000 of 2.000 watt aan het injecteren bent, is het de kunst om ongeveer voor die ordergrootte jouw apparaten te activeren. Zo verbruikt een vaatwasser rond de 800 à 900 watt.

Op dat moment zou je er dus voor kunnen kiezen om ook nog eens je droger te activeren, zodat je op 0 uitkomt en zo min mogelijk energie terug naar het net moet sturen.
Hoe kan je je zelfconsumptie verhogen?
Wat is de solar mode?

Met de Niko Home Control solar mode maak je optimaal gebruik van je eigen opgewekte zonne-energie. Zo automatiseert de solar mode de verhoging van je zelfconsumptie.

Of je nu thuis bent of niet, Niko Home Control zorgt ervoor dat je geconnecteerde toestellen automatisch geactiveerd worden wanneer er voldoende zonne-energie beschikbaar is.
Hoe gaat dit concreet in zijn werk?

Niko Home Control biedt een koppeling met de digitale meter. Sterker nog, de solar mode monitort je digitale meter tot op de seconde. Door deze slimme koppeling kan je zien of er energie naar het net geïnjecteerd wordt.

Net omdat deze bewuste injectie naar het net wil zeggen dat jouw zonnepanelen meer aan het opwekken zijn dan dat je aan het verbruiken bent, is dit het ideale moment om jouw apparaten te activeren. In dit geval gebeurt dit automatisch via de handige solar mode!
Hoe stuur je je apparaten aan met Niko Home Control solar mode?

Al wat je nodig hebt, is een aantal slimme stekkers of geconnecteerde wandcontactdozen -
die enkel geactiveerd worden wanneer er zonne-energie beschikbaar is - en een draadloze slimme hub voor Niko Home Control.

Indien je slimme toestellen in huis hebt, kan je deze ook eenvoudig met Niko Home Control aansturen
via de koppeling met partnermerken of via het online platform IFTTT als je slimme apparaten hebt die daarmee compatibel zijn.
Meer info of een bestelling plaatsen?

Bent u reeds klant bij ons?
Dan kan u eenvoudig via onze filialen of online via onze webshop Triconnect uw bestelling doorvoeren aan de hand van de bestelcodes. Bent u reeds klant maar hebt u nog geen Triconnect dan kan u steeds via het platform een toegang aanvragen.

TRICONNECT

Nog geen Trilec klant?
Dan kan u via de groene button bij ons klant worden. Aan de hand van de postcode, zal u gecontacteerd worden door ons dichtstbijzijnde filiaal.

Wij heten u alvast van harte welkom!

KLANT WORDEN